
با عنوان : بررسي اثر رسوراترول در آسيب بيضوي
در ادامه مطلب می توانید تکه هایی از ابتدای این پایان نامه را بخوانید
و در صورت نیاز به متن کامل آن می توانید از لینک پرداخت و دانلود آنی برای خرید این پایان نامه اقدام نمائید.
دانشگاه آزاد اسلامي واحد دامغان
دانشكده علوم پايه ـ گروه زيستشناسي
بررسي اثر رسوراترول در آسيب بيضوي
رت نر ديابتي شده
استاد راهنما:
جناب آقاي دكتر عبدالحسين شيروي
استاد مشاور:
جناب آقاي دكتر حميد كلاليان مقدم
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی گردد
تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن می باشد هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود اما در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل می باشد)
فصل اول
- بخش اول
- چکیده
- مقدمه
- تاریخچه دیابت
- دیابت چیست
- دیابت چه تاثیراتی روی فرد بیمار میگذارد
- دیابت و ناتوانی جنسی
- چه عواملی موجب ابتلا به دیابت میگردد
- انواع دیابت
- سندروم مقاومت به انسولین
- اثرات دیابت شیرین بر دستگاه تناسلی نر
- روشهای پیشگیری از دیابت ملیتوس نوع 2
- علائم دیابت
- چگونگی تشخیص دیابت
- تست تحمل گلوکز خوراکی
- اختلالات مزمن دیابت
- مکانیسم های هورمونی و متابولیکی که تنظیم قند خون را به عهده دارند
- معضلات مزمن دیابت
- معضلات پوستی
- آسیب های چشمی
- آسیب های کلیوی
- آسیب به اعصاب
- وضعیت مفاصل در افراد دیابتی
- وضعیت پاها
- درمان یا کاهش معضلات دیابتی ها
- بخش دوم :
- دستگاه تناسلی نر
- غده بیضه
- لوله منی ساز
- سلول های سرتولی
- سلول های نطفه ای
- سد خونی بیضوی
- سلول های بینابینی
- مجاری ناقل اسپرم
- لوله راست
- شبکه هالر
- مجرای وابران
- مجرای اپیدیدیم
- مجرای ناقل
- مجرای انزالی
- آلت تناسلی
- غدد ضمیمه دستگاه تناسلی
- اسپرماتوژنز
- اسپرمیوژنز
- هورمون های تنظیم کننده سیکل تولید مثلی نر
- بخش سوم:
- استرپتوزوتوسین
- Stzنحوه عملکرد
- بخش چهارم:
- رسوراترول
- رسوراترول و سودمندی های آن
- رسوراترول و سلامتی چشم
- رسوراترول و بافت های نوپدید
- رسوراترول و کاهش چربی
- رسوراترول و اختلالات قلبی
- سیستم های آنتی اکسیدانی و استرس اکسیداتیو در بیضه و رسوراترول
- رسوراترول و نوروپاتی
- رسوراترول و تورم
فصل دوم
- مواد و روش ها
- انتخاب حیوانات آزمایشگاهی
- گروه بندی و دریافت دارو
- مطالعه های مورفومتریک
- شمارش اسپرم موجود در دم اپیدیدیم
- مراحل آماده سازی بافت بیضه جهت تهیه مقاطع بافتی
- تثبیت کردن بافت
- آب گیری
- شفاف سازی
- نفوذ پارافین
- قالب گیری
- پارافین زدایی و مقطع گیری
- انتقال نمونه روی لام
- رنگ آمیزی
- چسبانیدن
- روش شمارش و تشخیص رده های سلولی
- اسپرماتوسیت
- اسپرماتید
- مطالعه تغییرات و طرز تهیه بافر سیترات و تزریق رسوراترول
فصل سوم
- نتایج
- نمودارها و جداول
- تصاویر
فصل چهارم
- بحث و نتیجه گیری
- پیشنهادات
- منابع
چکیده :
بیماری دیابت با تولید رادیکال های آزاد و ایجاد استرس اکسیداتیو تأثیر مهمی در پیدایش آسیب های متابولیسمی اعمال نموده، منجر به آسیب های بیضه ای، کاهش اسپرماتوژنز و کاهش فعالیت های جنسی در جنس نر می گردد.
مطالعات اخیر نشان داده می باشد رسوراترول به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد آپوپتوزی تأثیر عمده ای در پیشگیری و درمان عوارض ناشی از استرس های اکسیداتیو اعمال می نماید.
از این رو در این پژوهش تأثیر درمانی رسوراترول بر آسیب های بیضه ای ناشی از دیابت ایجاد شده با استرپتوزوتوسین مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد روشها : در این مطالعه 24 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار، با محدود وزنی 250 تا 280 گرم انتخاب و به 4 گروه تقسیم گردیدند.
- شاهد سالم یا کنترل1
- دیابتی یا تجربی 1
- سالم تیمار شده با رسوراترول یا کنترل2
- دیابتی تیمار شده با رسوراترول یا تجربی2
گروه دیابتی از طریق تزریق درون صفاتیmg/kg 55 داروی STZ دیابتی شدند و رسوراترول در گروه های تیماری برای 4 هفته با دوزmg/kg 10 مورد تزریق قرار گرفت.
برش های بافتی بعد از 4 هفته تهیه شدند و توسط رنگ آمیزی هماتوکسیلین – ائوزین مقاطع بافتی مورد ارزیابی هیستولوژیک قرار گرفت و به مقصود مطالعه نتایج آماری از تست ANOVA وSHEFE و تست تکمیلی TUKEY بهره گیری گردید و مقادیر دارای اختلاف در سطح معنی دار P < 0/005 و P < 0/01 و0/001P < نشان داده گردید.
نتایج :در موش های دیابتی کاهش چشم گیری در قطر و تعداد سلول های زاینده نظاره گردید و در گروه درمانی با رسوراترول تغییرات مورفولوژیک ایجاد شده به وسیله دیابت به گونه معناداری کاهش یافته و ازدیاد سلول های زاینده با افزایش معنا داری همراه بوده می باشد. این مطالعه برای اولین بار نشان داد که مصرف رسوراترول، آسیب های بیضه ای در رت های دیابتی را به گونه معناداری کاهش میدهد.
نتیجه گیری :
رسوراترول با توانایی پیشگیری و درمان استرس اکسیداتیو ناشی از دیابت تأثیر مهمی در بهبود آسیب های بیضه ای و هم چنین کاهش میزان گلوکز خون اعمال می کند.
واژگان کلیدی : دیابت، رسوراترول، اسپوماتوژنز،لایه ژرمینال، سلول های سرتولی، آسیب های بیضه ای – رت RAT
مقدمه
امروزه يكي از مهمترين عللي كه باعث ناتواني جنسي به خصوص در افراد نر ميگردد، بيماري ديابت می باشد؛ استرس اكسيداتيو و آسيبهاي بيضهاي ناشي از آن باعث كاهش اسپرماتوژنز و كاهش فعاليتهاي جنسي ميگردد؛ عواملي كه باعث عدم كارايي درست بيضه ميگردد و فرد را دچار ناتواني جنسي ميكند شامل: كاهش در تعداد و يا فعاليت اسپرم، كاهش در عملكرد و توليد هورمون مردانهي تستوسترون.
ديابت يك بيماري مزمن مادامالعمر می باشد كه با پرنوشي و پر ادراري همراه می باشد و عوارض بسياري مثل درد، نوروپاتي، آسيبهاي چشمي (كاتاراكت), آسيب به عروق، آسيبهاي بيضهاي، اسيدوز و اختلال در توليد هورمونها و … رابه دنبال دارد.
در نتيجه بر طرف كردن ناتوانيهاي جنسي در افراد نر در دنياي امروز حائز اهميت می باشد و بدين مقصود در اين زمينه اثر داروي رسوراترول را براي برطرف كردن آسيبهاي بيضهاي موش ديابتي شده مورد بررسي قرار دادهايم.
تاكنون مطالعات زيادي روي ناتوانيهاي جنسي و اسپرماتوژنز موشهاي ديابتي انجام شده می باشد.
به عنوان مثال اثر سیروپياز بر آسيب هاي بيضهاي ناشي از ديابت در موش صحرايي نر، اثر مزمن روي (Zn) بر بافت بيضه و تستوسترون و
گنادوتروپينهاي هيپوفيزي و اثر داروي ملاتونين براي برطرف كردن آسيبهاي بيضوي موش ديابتي.
زیرا ديابت باعث ايجاد راديكالهاي آزاد ميگردد بايد براي رفع اين مشكل از مادهاي بهره گیری گردد كه داراي خاصيت آنتياكسيداني بوده و راديكالهاي آزاد را از بين ببرد.
مواد زيادي مانند ويتامينهاي A , C ، بتاكاروتن، ملاتونين و رسوراترول داراي خاصيت آنتياكسيداني بوده كه در اين پژوهش از بين اين مواد از رسوراترول با خاصيت آنتياكسيداني بالا بهره گیری شده می باشد.
ميكرو آلبومين اوري ممكن می باشد زنگ خطري باشد براي نفروپاتي باليني و در 10 تا 15 سال بعد اگر مقدار دفع كليوي آلبومين بيش از 1/0 گرم در روز باشد اختلال كليوي تا حد نفروپاتي باليني پيشرفت خواهد كرد.
مرحله چهارم: چهل سال بعد از شروع ديابت وابسته به انسولين آلبومين اوري قابل تشخيص با نوارهاي آزمايشگاهي (بيش از 3/0 گرم در روز) در 35 تا 40% بيماران عارض ميگردد. در اين مرحله فیلتراسیون گلومرولی بالا نيست و فشار خون بالاتر از هنگامي می باشد كه آلبومين اوري در كار نبوده می باشد. در اين مرحله هميشه رتينوپاتي هست. خطر بيماريهاي كرونر و مرگ و مير بيماران بيشتر ميگردد.
مرحله پنجم: بعد از مرحله نفروپاتي فیلتراسیون گلومرولی به تدريج كم ميگردد و فشار خون افزايش مييابد
(بيماريهاي عروق بزرگ کاتولوگ دیابت بریتانیا ؛ مارس 2009 ، هایپوگلدسیما ، اطلاعات دیابت ).
علت زودرس بودن ضايعه در ديابتيها احتمالاً به عوامل متعددي بستگي دارد كه هنوز شناخته نشده می باشد. بيمار ديابتي نبايد سيگار بكشد و در صورت ابتلا به فشار خون بايد دقيقاً تحت كنترل قرار گيرد.
در بيمار ديابتي آرتريو اسكروز ميتواند عروق كرونر، مغز و يا اندامها را مبتلا كند و علائم با افراد غير ديابتي تفاوتي ندارد.
علائم و نشانههاي ابتلاء عروق بزرگ
1.بیماری عروق مغز
اختلالات زود گذر حسی و حرکتی یا تکلم
سرگیجه گذرا
سکته کامل
2.بیماری عروق کرونر
آنژین
دردهای آتیپیک
تنگی نفس در اثر نارسایی بطن چپ
انفارکتوس
3.ابتلا عروق محیطی
لنگش اندام تحتانی
زخم
کندی بهبود جراحت
ديابت و ناتوانيهاي جنسي
بيماري ديابت عامل مهمي در ناتوانيهاي جنسي به شمار ميرود. مطالعات نشان ميدهد كه شيوع اختلال جنسي در مردان مبتلا به ديابت بيش از مردان غير ديابتي هم سن آنهاست.
ديابت شيرين مشتمل بر مجموعهاي از بيماريهاي مزمن می باشد كه با افزايش قند خون همراه می باشد، هايپرگلايسمي مزمن باعث فعال شدن پروتئين كیناز C ، افزايش گليكاسيون پروتئينها، ليپيدها و در نتيجه تغييرات در فعاليت آنزيمهاي سلول ميگردد.
از طرفي اتواكسيداسيونهاي گلوكز، توليد راديكالهاي فعال O2 را افزايش ميدهد.
در بيش از 60 درصد افراد مبتلا به ديابت، آسيب نورونهاي محيطي ناشي از استرس اكسيداتيو (نوروپاتي محيطي) قابل تشخيص می باشد.
فصل اول:مقدمه
بخش اول
مقدمه : ديابت و تاريخچهي دیابت
ديابت در نتيجهي عدم توليد انسولين در بدن و يا عدم عملكرد صحيح انسولين در بدن بروز ميكند.
به گونه كلي ديابت نوعي وضعيت مزمن می باشد كه با افزايش غير طبيعي قند خون يا گلوكز در خون در ارتباط می باشد. انسولين كه توسط غدهي پانكراس ترشح ميگردد موجب كاهش ميزان قند خون ميگردد. فقدان يا ناكافي بودن توليد انسولين موجب بروز ديابت ميگردد.
دو نوع ديابت هست كه نوع اول وابسته به انسولين و نوع دوم غير وابسته به انسولين ناميده ميگویند؛ علائم ديابت شامل افزايش خروجي ادرار، تشنگي، گرسنگي و نيز خستگي ميباشد؛ ديابت با انجام تست قند خون تشخيص داده ميگردد. مهمترين مشكلات اين بيماري هم شامل ديابت حاد و هم مزمن ميگردد.
ـ ديابت حاد : ميزان قند خون به مقدار خطرناكي بالا ميرود. ممكن می باشد در اثر مصرف دارو (انسولين) قند خون به ميزان غير طبيعي كاهش يابد.
ـ ديابت مزمن : با افزايش قند خون در زمانهاي طولاني گرفتگی رگهاي خوني (كوچك و بزرگ) به وجود ميآيد؛ كه باعث آسيب چشم، كليه، قلب و اعصاب ميگردد.
درمان ديابت بستگي به نوع و شدت آن دارد. ديابت نوع I با مصرف انسولين، ورزش و رژيم غذايي مخصوص افراد ديابتي درمان ميگردد(طهوری زهرا؛ بیگدلی فاطمه ،1391 دیابت(مرض قند ) چاپ اول ، ناشر آسمان علم ).
ديابت نوع II آغاز با كاهش وزن، رژيم غذايي مخصوص افراد ديابتي و ورزش درمان ميگردد. در صورتي كه اين اقدامات قادر به كنترل ميزان بالاي قند خون نباشد از داروهاي خوراكي بهره گیری ميگردد. چنانچه داروهاي خوراكي نيز بيتأثير باشد مصرف انسولين مورد توجه قرار ميگيرد.
ديابت چيست؟
ديابت ملیتوس (Mellitus diabet)
) گروهي از بيماريهاي متابوليكي هستند كه ويژگي آنها ميزان بالاي قند خون ميباشد كه علت بروز آنها نقص در ترشح انسولين يا عملكرد آن يا هر دو ميباشد. اين بيماري را يونانيان نامگذاري كردند. ديابت در زبان يوناني به معناي تخليه كردن می باشد كه در اينجا افزايش ترشح ادرار را منعكس ميكند و مليتوس به معناي شيرين همچون عسل و در اينجا نشانهي گلوكز موجود در ادرار می باشد.
مليتوس ديابت، كه معمولاً ديابت ناميده ميگردد در گذشته آغاز به عنوان نوعي بيماري كه علائم آن ادرار شيرين و كاهش شديد تودهي ماهيچهاي بود شناخته گردید. افزايش ميزان قند خون باعث نفوذ گلوكز به داخل ادرار ميگردد، به همين دليل آن را در اصطلاح ادرار شيرين مينامند
ميزان گلوكز به گونه طبيعي تحت كنترل شديد انسولين قرار دارد، كه نوعي هورمون می باشد كه توسط غدهي لوزالمعده توليد ميگردد. انسولين موجب كاهش ميزان قند خون ميباشد.
هنگامي كه ميزان قند خون بالا ميرود مثلاً بعد از صرف غذا انسولين از لوزالمعده ترشح ميگردد تا سطح گلوكز خون را به ميزان طبيعي نگاه دارد، در بيماران مبتلا به ديابت فقدان يا توليد ناكافي انسولين موجب افزايش ميزان قند خون ميگردد. ديابت نوعي بيماري مزمن می باشد؛ به اين معنا كه هر چند ميتوان آن را كنترل نمود اما تا پايان عمر باقي ميماند.
ديابت قندي، بيماري نسبتاً شايعي می باشد كه حاصل كمبود ترشح يا عملكرد انسولين ميباشد( کاتولوگ دیابت بریتانیا ؛ مارس 2009 ، هایپوگلدسیما ، اطلاعات دیابت ).
ديابت چه تأثيراتي روي فرد بيمار ميگذارد؟
ممكن می باشد ديابت به مرور زمان باعث نابينايي، نارسايي كليوي و آسيب به اعصاب گردد. اين آسيبها در نتيجهي صدمه به رگهاي كوچك ايجاد ميگردد كه به آن بيماري مويرگي گفته ميگردد. همچنين ديابت عامل مهمي در تسريع سختي و تنگي عروق (آتریواسکلروزيس) ميباشد كه منجر به سكته، انسداد شريان قلب و ساير بيماريهاي مربوط به رگهاي بزرگ خوني ميگردد.
عوارض مزمن ديابت را ميتوان به سه گروه عمده تقسيم نمود:
- عوارض عروق موئين (ميكروآنژيوپاتي)
- ابتلاء عروق بزرگ ـ بيماري هاي عروض بزرگ (آرتريواسكروز)
- عوارض عصبي
ـ عوارض عروق موئين: آغاز در عروق موئين بيشتر در چشم و كليه تظاهر ميكنند. حدود 80 تا 90 درصد بيماران ديابتي بعد از 25 سال به رتینوپاتي و 40 درصد آنها به نفروپاتي مبتلا خواهند گردید() کاتولوگ دیابت بریتانیا ؛ مارس 2009 ، بیماریهای قلبی و عروقی ، اطلاعات دیابت ).
چشم : تظاهرات ابتلاء چشم در ديابت عبارتند از: اختلال زودگذر بينايي (عيب انكسار + كاتاراكت).
تاري ديد، معمولاً عارضهي خوشخيمي می باشد كه از تغيير سريع اسموز عدسي چشم ناشي ميگردد. اين مشكل پيش ديابتيكهاي تيپ I كه براي آنها درمان با انسولين شروع ميگردد بيشتر گزارش شده می باشد.
كاتاراكت: در بررسي چشم ايجاد اشكال ميكند.
رتينوپاتي: با پيدايش عروق جديد باعث خونريزي و كوري ميگردد( عبدالله نژاد؛ گل ع، 1388 ، اثر سیر بر آسیب بیضه موشهای دیابتی شده صحرایی نر مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران شماره 4 ).
كليه:
كليه به يكي از دلايل زير در ديابت دچار مشكل ميگردد:
آرترواسكروز ـ نفروپاتي ـ افزايش فشار خون ـ آتوني مثانه ـ نكروز پاپيلر كلسيم ـ پيلونفريت و عفونتهاي اداری (رجبیان رضا ؛ 1370 دیابت ، نشر دانشگاه علوم پزشکی مشهد).
چگونگي افزايش ادرار:
مرحله اول: هيپوتروفي و پركاري كليه
در زمان تشخيص ديابت وابسته به انسولين معمولاً اندازه كليهها و فيلتراسيون گلومرولي (Glomerol Filtreation Rate) اضافه شده می باشد. اين مرحله با تنظيم دقيق قند خون قابل برگشت ميباشد.
مرحله دوم: افزايش غشاي پايه در كپسول بومن
دو تا سه سال پس از تشخيص ديابت غشاي پايه در كپسول بومن به گونه قابل ملاحظهاي افزايش مييابد. حجم مزانشيم گلومرولي هم افزايش مييابد. مواد پروتئيني، IgG ، فيبرين و محصولات دگراداسيون پلاكتي عمده رسوبات را تشكيل ميدهند.
در اين مرحله فيلتراسيون گلومرولي هنوز بالاست و آلبومين اوري وجود ندارد. بايد توجه داشت كه ضخامت غشاي پايه نشانه پروتئين اوري نميباشد.
مرحله سوم: در بيماران مبتلا به ديابت وابسته به انسولين بعد از 10 تا 15 سال آلبومين اوري قابل تشخيص (ميكروآلبومين اوري يعني روزانه 3/0 تا 35/0 گرم) می باشد. فیلتراسیون گلومرولی ممكن می باشد طبيعي يا هنوز كمي بالا باشد.
تعداد صفحه :119
قیمت : چهارده هزار و هفتصد تومان