ازگیل و خواص آن | سبزیجات

درخت ازگیل با نام علمی Mespilus germanica که در گویش گیلکی به اون کونوس یا کُنوس می می گن و در گویش مازندرانی کنهس و کندس می می گن، میوه ایه از خونواده گل سرخیان از سرده ازگیل ها(Mespilus) هم خونواده با سیب و گلابی.

ازگیل، درختچه اىه خاردار که به حالت وحشى در جنگل هاى اروپاى مرکزى و نواحى معتدل آسیا مى روید و در اواخر پاییز و اوایل زمستون می رسه. ازگیل در تموم جنگل هاى شمال ایران و همه ارتفاعات سواحل دریا و در دامنه هاى البرز، دره کرج و … هم به طور خودرو عمل مى آید و با نام محلى هر منطقه شناخته مى شه. افزایش اون بیشتر از راه پیوند روى درختان دیگه از جمله پیوند روى پایه زالزالک ولیک صورت مى گیرد. گاهى هم روى پایه گلابى و با احتمال خیلی کم روى پایه بِه بوجود مى آید و نوع پیوند، شکمىه که در تابستون انجام مى شه.

ازگیل در اواخر پاییز و اوایل زمستون می رسه.

گل هاى درخت اون سفید و میوه اش مثل زالزالکه؛ فرقش اینه که میوه ازگیل بزرگ تر و قهوه اى رنگ و طعمش شیرین و کمى گسه. هسته اونو مى کارن و درخت ازگیل رو به درخت به و گلابى هم پیوند مى زنند.

بخش هاى مورد استفاده درخت ازگیل برگ و میوه اون هستش. اسامى فارسى قدیم ازگیل، " اردف " و " گیل " بوده.

 

خواص ازگیل

* ازگیل پر از ویتامین هاى گروه  B هستش به خاطر همین اعصاب رو تقویت مى کنه.

* ازگیل داراى مقدار زیادى کربوهیدراته که موجب تولید انرژى در بدن می شه.

* ازگیل شامل ماده اى به نام " تانن " است که بهترین دارو براى درمان عفونت هاى روده بزرگ هستش و به عنوان قابض و رفع التهاب معده پیشنهاد و تجویز شده.

* ازگیل به دلیل داشتن ویتامین C واسه کم خونی به وجود اومده به وسیله فقر آهن خوبه چون این ویتامین جذب آهن رو زیاد می کنه.

* مصرف ازگیل چه به صورت خام و چه به صورت کنسرو شده واسه درمون اسهال ساده اثر قطعى داره.

* خوردن ازگیل خام و خصوصا خام که تانن بیشترى داره در درمون خونریزى هاى داخلى مانند بواسیر، خونریزى رحمى و چیزای دیگه ای به جز اینا اثر شفابخش داره.

* ازگیل در درمون ورم روده به کار مى رود؛ بدین منظور باید ۲۳۰ گرم ازگیل رو پس از جدا کردن پوست و دانه در کمى شیر حل کرده و مصرف کرد.

* در درمون زخم دهن و تورم مخاط گلو مؤثره؛ بدین منظور باید ۵۰ گرم از برگ درخت ازگیل رو تو یه لیتر آب بجوشونن و با کمى از اون در شبونه روز چند مرتبه دهن رو بشورن و غرغره کنن.

* ازگیل ادرارآوره.

* میوه تازه و رسیده ازگیل یا کنسرو اون براى درمان مشکل قاعدگى خانوما خوبه.

* جوشونده نیم گرم برگ ازگیل پوست هاى ظریف رو تقویت مى کنه و معالج برفکه.

* اگه هر روز سه بار با جوشونده برگ ازگیل غرغره شه، آنژین رو درمون مى کنه.

* ازگیل به دلیل داشتن لعاب، سینه رو نرم می کنه، تشنگی رو فرو می نشاند و ضد صفرا هستش.

* ضماد ازگیل جوشای بدن رو ازبین می بره.

* واسه درمون اسهال خونی میشه مقدار دوز مشخصی از اونو بدون پوست خورد.

ازگیل در قدیم:

خواص دارویی ازگیل از روزگاران بسیار دور مهم بوده. بقراط ازگیل رو واسه مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و مشکلات تب نافع می پنداشت.

ازگیل از نظر طب سنتی سرد و خشکه.

در قدیم واسه درمان آبسه ی دهن و گلو، آنژین، برفک، سالک، اسهال بچه ها، منظم کردن کار روده ها، ورم گلو و ناراحتیای حلق از جوشونده برگ ازگیل استفاده می کردن.

ترکیبات شیمیایی ازگیل:

آب، قند، اسیدهای آلی(اسید مالیک، اسید سیتریک و اسید تارتاریک)، تانن، لعاب و اسید بوریک از اجزای بیشتر تشکیل دهنده ازگیل هستن.

 

ازگیل میوه سه هزار ساله شمال ایران

ازگیل از حدود سه هزار سال پیش در جنوب دریای خزر و در مناطق گیلان و مازندران کشت می شد.

۷۰۰ سال قبل از میلاد به یونان و در ۲۰۰ سال قبل از میلاد به روم رسید. کاشت این میوه از راه رومیا در بقیه اروپا گسترش یافت.

میوه ازگیل خیلی سخت و اسیدیه و تا خوب رسیده نشه قابل خوردن نیس ضمن این که واسه جلوگیری از پوسیده شدن اون روی درخت معمولا میوه ها رو زودتر برداشت می کنن.

ازگیل رو به صورت خام به عنوان میوه ای خوشمزه، مطبوع و تقویت کننده مصرف می کنن و از اون شربت و کنسرو ازگیل جفت و جور می کنن.

دقت کنین

هسته ازگیل به دلیل داشتن اسید سیانیدریک، عنصری سمیه و خوردن اون خطرناکه.

جمع آوری: مریم مرادیان نیری – کارشناس تغذیه تبیان

منابع:

سایت بخش

خبرگزاری کشاورزی ایران

سلامت نیوز

ویکی پدیا

اگه می خواین در مورد طب سنتی مشورت کنین، اینجا رو کلیک کنین.

*

منبع : tebyan.net

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *